Als het gaat om werken met computers is programmeren een breed begrip. Het wordt veelal gebruikt voor het schrijven, herschrijven of aanpassen van software. Het doel van programmeren is het ontwikkelen van nieuwe software of het aanpassen van bestaande software zodat deze op een andere wijze gaat functioneren. Ook binnen de automotive kunnen we het begrip programmeren opsplitsen naar deze toepassingen.
Let op! Als u gaat programmeren is het belangrijk om met verschillende zaken rekening te houden. Lees daarom de informatie op deze pagina goed door alvorens u gaat programmeren.
Het schrijven van software werkt met een specifiek computerprogramma welke gebruikt wordt door ingenieurs van automerken, racerij, tuners en leveranciers van universele stuurapparaten. Met dit computerprogramma wordt software ontwikkeld, speciaal afgestemd op het merk auto, doel en functie. Diagnoseapparatuur is ontwikkeld voor andere doeleinden, het schrijven van nieuwe software is met diagnoseapparatuur niet mogelijk.
Sommige diagnoseapparatuur heeft de mogelijkheid om software van stuurapparaten in het voertuig te overschrijven. Sinds de euro-5 milieuwetgeving zijn autofabrikanten verplicht om bepaalde voertuiggegevens en software beschikbaar te maken voor de universele automarkt. Hiervoor is een speciaal communicatieprotocol in het leven geroepen. Dit is universele communicatiesoftware om via een speciale computertaal bepaalde programma’s te kunnen overschrijven op stuurapparaten in het voertuig. Bij een aantal automerken kan tegen betaling tijdelijk toegang worden gegeven tot merk-specifieke software die met universele diagnoseapparatuur kan worden gebruikt. Deze universele diagnoseapparatuur moet dan voorzien zijn van een J2534 “Pass Tru” protocol.
Onder aanpassen van software verstaan we het kalibreren, 0-stellen, inleren, initialiseren, wissen van adaptatiewaarden en coderen.
Waar moet u rekening mee houden tijdens programmeren?
Gebruikt u diagnoseapparatuur om bijvoorbeeld informatie over foutcodes uit te lezen dan kan er niet veel verkeerd gaan. Als u per ongeluk de verbinding tussen de uitleesapparatuur en het stuurapparaat in het voertuig verbreekt is de kans klein dat er softwarematig iets beschadigd in de elektronica van het motorstuurapparaat.
Als u gaat programmeren is dit anders, u zit nu namelijk in een diepere laag van de software. Indien er tijdens het programmeren problemen ontstaan in de communicatie tussen het diagnosesysteem en het betreffende stuurapparaat is de kans aanwezig dat de software in het stuurapparaat van het voertuig beschadigd raakt. In sommige gevallen is dit stuurapparaat hierna onbruikbaar geworden. Om dit te voorkomen moet er gezorgd worden voor een stabiele en storingsvrije connectie.
Tip voor bekabeld programmeren

Als u een kabelverbinding gebruikt tussen de diagnoseapparatuur en het voertuig, zorg dan dat de kabel niet klem kan komen te zitten tussen het portier! Laat de kabel bij voorkeur door de open portierruit lopen als u met de tester buiten het voertuig wilt blijven staan. Hang de tester anders over het stuurwiel.
Tip voor draadloos programmeren

Als u apparatuur gebruikt met een draadloze verbinding zoals Bluetooth of Wi-Fi is het raadzaam om tijdens programmeerwerkzaamheden uit de buurt te blijven van apparatuur welke een groot magnetisch veld produceren. Denk hierbij aan lasapparaten, vermogenstestbanken of remmentestbanken.
Het kalibreren, 0-stellen, inleren, initialiseren, en het wissen van adaptatiewaarden zijn handelingen die meestal binnen een kort tijd zijn uit te voeren. Om deze reden gaat er in de praktijk meestal niets mis. Om de kans op problemen te minimaliseren in het toch raadzaam om de accu te controleren alvorens u aan de slag gaat.
Indien u pass-thru gaat programmeren (herschrijven van software) neemt dit meestal meer tijd in beslag. Dit kan afhankelijk van het stuurapparaat, de hoeveelheid data en de verwerkingssnelheid van de software soms wel 5 tot 40 minuten duren. Zorg bij deze vorm van programmeren altijd voor een stabiele acculader. De betere laders hebben buiten verschillende laadkarakteristieken voor Loodzuur, AGM- en Gel accu’s voorzien van een speciale programmeerstand.
In deze stand wordt er alleen maar bijgeladen wat er wordt verbruikt en zal er speciale filtering in de lader worden toegepast om schommelingen en pieken in het boordspanningssysteem van het voertuig tot een minimum te beperken.
Deze acculader heeft een speciale programmeerstand.
Wat u allemaal kunt programmeren met uw tester is in de eerste plaats natuurlijk afhankelijk van het soort apparatuur en de abonnementsvorm. Daarover adviseren wij u graag! Als u eenmaal een geschikte diagnosetester heeft gevonden, is het belangrijk om in de gaten te houden dat er regelmatig updates uitgebracht worden voor deze professionele diagnoseapparatuur. Tijdens het updaten van uw diagnoseapparaat wordt aangegeven welke merken, types en systemen in de nieuwe softwareversie zijn toegevoegd. Houd deze wijzigingen nauwkeurig bij.
Na het updaten van software op een professionele diagnosetester wordt er een document kenbaar gemaakt waarin u precies kunt zien wat deze software allemaal kan per merk, type en systeem. In de afbeelding hiernaast ziet u een voorbeeld van de MaxiSys diagnosetester, als u onder het merk van de betreffende auto op het pijltje drukt (hier omcirkelt in het rood) krijgt u het gewenste document te zien. Met code nummers wordt aangegeven welke programmeringen mogelijk zijn.
Er zijn een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden indien u bepaalde systemen/stuurapparaten niet in komt:
Professionele diagnosetesters met programmeermogelijkheid zijn er in 2 varianten:
Merk specifieke diagnoseapparatuur met de mogelijkheid voor herschrijven van software middels het J2534 “Pass Tru” protocol
Klik hier om terug te keren naar het kenniscentrum.