Autel Signaal generator
Met de signaal generator worden signalen van elektronische componenten gesimuleerd, denk hierbij aan sensoren en actuatoren. Stel, er is een foutcode op de luchtmassa meter. Dit kan aan de luchtstroom, luchtmassameter, bedrading of de ECU liggen. U kunt in dit geval een frequentie op de signaaldraad van de losgenomen luchtmassameter zetten. Indien de waarde voor de luchtmassa in de ‘live data’ meebeweegt met de frequentie die u varieert, kunnen we de bedrading, stekkers en ECU uitsluiten van verdere diagnose. De functie wordt gebruikt om te bepalen waar de storing niet zit.
Ook actuatoren kunnen worden getest via de signaalgenerator functie. Belangrijk is om de actuator eerst los te nemen ten opzichte van de ECU, daarna met de bijgeleverde bekabeling de actuator aan te sluiten op de VCMI en deze aan te sturen met een constante spanning of duty-cycle signaal. De actuatortest kan bijvoorbeeld uitgevoerd worden op magneetkleppen zoals benzine-injectoren, olieregelkleppen voor nokkenas-regelingen, EVAP kleppen, verlichting, enz. De frequentie is traploos instelbaar. Deze functie wordt tevens gebruikt voor het reinigen van injectoren, als injectoren worden aangestuurd tijdens de ultrasone reiniging zal vuil beter losweken en afgevoerd worden. In dit geval is het wel belangrijk dat de elektrische aansluiting zich boven de reinigingsvloeistof bevindt.
Instellingen voor de signaal generator
DC-Voltage
Het voltage is afstelbaar op een vaste spanning tussen 0,1V & 12V. Deze functie is heel nuttig voor het controleren van verbruikers zoals een Halogeen lamp/LED, gelijkstroommotor, claxon, enz. Als de verbruiker rechtstreeks op de voeding van de MVCI werkt, ligt de oorzaak van het probleem elders. Er kan maar één test per keer worden gedaan.
Blokgolf
Met de functie ‘Blokgolf’ kunnen we een aan-uit signaal (puls modulatie) manipuleren door het voltage bereik in te stellen tussen de 0,1V & 12V, de ‘Duty’ (werkcyclus) in te stellen tussen de 1% & 99% en de frequentie in te stellen tussen de 1Hz & 30KHz. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld een snelheidssignaal nabootsen op een ECU of instrumentenpaneel, of het signaal van een digitale luchtmassameter namaken om de reactie van de ECU in de live data te controleren. Er kan één soort signaal worden ingesteld op één uitgang.
Blokgolf X-Y
Met de functie X+Y kunnen we het signaal een bepaalde afwijking geven. We kunnen bijvoorbeeld een krukassnelheid en positie namaken door de frequentie (snelheid), het aantal tanden (aantal krukas tanden om een omwenteling aan te geven) en het aantal missende tanden (positieherkenning) aan te geven. Hierdoor kunnen we dus een 36-1 tandkrans (36 tanden en 1 ontbrekend) of een 60-2 tandkrans (60 tanden en 2 ontbrekend) instellen om in de live data van de ECU te kunnen controleren of het toerental reageert & mooi oploopt. Er kan één soort signaal worden ingesteld op één uitgang.
Actuator aansturing
Actuatoren werken doorgaans op een hogere stroom dan sensoren, daarom zal in de actuator aansturing modus een hogere stroom worden toegelaten 5 tot 8 A (piek). Een groot aantal actuatoren in motormanagement-of comfortsysteem worden met een zogenaamde ‘duty-cycle’ aangestuurd. Dit zijn aan-uit signalen die met een bepaalde frequentie en puls-pauze tijd worden uitgestuurd door het stuurapparaat om de actuator binnen een bepaald bereik te laten werken. Bijvoorbeeld bij de aansturing van een EGR-klep met gelijkstroommotor. We kunnen het volledige bereik van de EGR testen door een duty-cycle van bv. 10% tot 100% in stappen aan te sturen. Er kan één soort signaal worden ingesteld op één uitgang.
Driehoekige golfvorm
De driehoekige golfvorm wordt soms gebruikt voor het aansturen van een pieper (speakertje op basis van piëzo materiaal). Door de frequentie van het geluid aan te passen zou het geluid moeten veranderen. Op printplaat niveau komt het soms voor dat driehoek signalen een 0 of 1 toestand kunnen doorgeven, bijvoorbeeld op bepaalde instrumenten voor aanduiding van snelheid, toerental of tankinhoud.
Alle type golfvormen kunnen opgeslagen en opnieuw geladen worden.
Na het selecteren van het type simulatie kan het voltage, de frequentie en de werkingscyclus worden ingesteld:
Voltage: 0.1 - 12V
Frequentie: 1Hz - 30KHz
Werkingscyclus: 1% - 99%
Meetinstrumenten voor de signaal generator
Altijd in cominatie met de MaxiFlash VCMI (inbegrepen bij Autel MaxiSys MS919 en MaxiSys Ultra).
1. Break-out connectoren
Inbegrepen bij MaxiSys MS919 en Ultra(-EV)
2. Flexibele back-pinning probe (zwart en rood)
Inbegrepen bij MaxiSys MS919 en Ultra(-EV)
3. Back-pinning probe
Inbegrepen bij MaxiSys MS919 en Ultra(-EV)
4. Multimeter probe (zwart en rood)
Inbegrepen bij MaxiSys MS919 en Ultra(-EV)
5. Kleine krokodil klem (zwart en rood)
Inbegrepen bij MaxiSys MS919 en Ultra(-EV)
6. Grote dolfijn klem (zwart en rood)
Inbegrepen bij MaxiSys MS919 en Ultra(-EV)
7. Multimeter verlengkabel
Inbegrepen bij MaxiSys MS919 en Ultra(-EV)
8. Accuklem (zwart en rood)
TRAINING: AUTEL DIAGNOSE SPECIALIST MAXISYS MS919/ULTRA
Met een Autel MaxiSys MS919 of MaxiSys Ultra beschikt u over de juiste apparatuur voor het stellen van een diagnose met behulp van metingen. Volg een trainingsdag en leer meer over de verschillende meetmethodieken én het interpreteren van data. Voorkom het nodeloos wisselen van onderdelen en bespaar tijd door te investeren in de juiste kennis.
| 1 trainingsdag | €375,- p.p. | >> Meer informatie