local_offer Doe-het-zelf

Zelf uw auto uitlezen op storingen is helemaal niet moeilijk. In dit artikel worden alle zaken die van belang zijn om het juiste diagnosesysteem te vinden kort besproken. Per onderwerp heeft u de mogelijkheid om door te klikken naar een artikel dat verder ingaat op de betreffende materie. Als u dit artikel gelezen heeft weet u precies waarop u moet letten bij de aanschaf van diagnoseapparatuur voor het uitlezen van uw auto.


UITLEZEN AUTO BEGINT MET OBD

Wilt u een auto uitlezen dan gaat dat via OBD (OnBoardDiagnostics). Er zijn twee OBD versies en het is daarom belangrijk om eerst vast te stellen of de uit te lezen auto gebruik maakt van OBD1 of OBD2. De overgang van OBD1 naar OBD2 is voor benzinevoertuigen het bouwjaar 2001, voor dieselvoertuigen is dit 2004. In onderstaande afbeelding kunt u op basis van bouwjaar en brandstof zelf de OBD versie vaststellen.

 

 

Zodra u heeft vastgesteld welk OBD systeem uw auto heeft kunt u de auto uitlezen met diagnoseapparatuur met de juiste OBD versie. De communicatie tussen de diagnoseapparatuur en het voertuig verloopt via computertaal, ook wel communicatieprotocollen genoemd. Omdat beide OBD versies met andere communicatieprotocollen werken is het niet mogelijk om een OBD1 auto met OBD2 software uit te lezen. Met OBD2 software kunt u ook geen OBD1 auto uitlezen. Er zijn overigens wel diagnosesystemen die zowel OBD1 als OBD2 software hebben. 

>> Meer informatie over OBD

 


Wat wilt u van uw auto uitlezen? 
 

Motormanagement

 

Waarschijnlijk wilt u uw auto uitlezen omdat u verwacht dat er één of meerdere foutcodes in de auto aanwezig zijn. Als u het vermoeden heeft dat er een storing aanwezig is in het motormanagement van de auto, dan heeft u een ruime keus aan diagnoseapparatuur waarmee u de betreffende autostoring kunt uitlezen. De OBD2 software voor het uitlezen van het motormanagement is namelijk voor alle automerken hetzelfde. U kunt dus kiezen voor een universeel diagnosesysteem waarmee u bij alle auto’s met OBD2 (ongeacht het automerk) het motormanagement kunt uitlezen. Voor auto's met een OBD1 systeem heeft u altijd merkspecifieke OBD1 software nodig. 

>> Meer informatie over het uitlezen van het motormanagement

 

Overige eleketronische systemen

 

Wilt u ook andere elektronische systemen van de auto uitlezen, zoals een Airbag of ABS module dan heeft u uitgebreidere software nodig. Bij alle producten in onze shop staat een opsomming van wat u precies kunt uitlezen. Alleen de producten waarbij “Diagnose alle elektronische systemen” staat zijn hiervoor geschikt.


Hoe wilt u uw auto uitlezen?

 

U weet nu aan welke vereisten uw diagnosesysteem moet voldoen om uw auto uit te lezen. Afhankelijk van het automerk is het aanbod beperkt tot enkele diagnosesystemen. Waarschijnlijk heeft u hierbij de keuze tussen een OBD Scanner en een Diagnose Interface. De prestaties van beide types diagnoseapparatuur zijn hetzelfde.

 

Auto uitlezen met een OBD Scanner

Een OBD scanner is een aparte behuizing met toetsen en een display waarmee het OBD systeem wordt bediend. Een OBD scanner is het eenvoudigste in gebruik, u kunt na het aansluiten direct de auto uitlezen. Heeft u geen of weinig ervaring met auto's uitlezen dan adviseren wij u om een OBD Scanner te kiezen!

 

Auto uitlezen met een Diagnose Interface
Een Diagnose Interface is een elektronisch apparaat dat tussen een PC en het voertuig wordt aangesloten. De Diagnose Interface wordt gebruikt als vertaler tussen het voertuig en de PC. Wilt u een auto uitlezen met een Diagnose Interface dan moet eerst de software geïnstalleerd worden op een PC, laptop, smartphone of tablet. Een Diagnose Interface kan handig zijn om informatie gemakkelijk op te slaan op een PC of te delen via internet.


Uw auto uitlezen is volkomen veilig

 

Met de diagnoseapparatuur van Smeets Solutions kunt u eenvoudig én veilig uw auto uitlezen. In de communicatie tussen de auto en het diagnosesysteem kan er namelijk alleen worden uitgelezen maar u kunt geen aanpassingen doorvoeren in de software van de auto (foutcodes kunnen wel gewist worden). Het is daarom niet mogelijk om tijdens het uitlezen van de auto per ongeluk iets permanent te wijzigen, er kunnen geen gevaarlijke situaties ontstaan. Met de diagnosesystemen die in de categorie professioneel zijn ingedeeld kunnen wel aanpassingen worden gedaan aan het voertuig.

Terug naar overzicht

Gerelateerde producten