Basiskennis auto uitlezen

Zelf uw auto uitlezen is helemaal niet moeilijk. In dit artikel worden alle zaken die van belang zijn om het juiste diagnosesysteem te vinden kort besproken. Per onderwerp heeft u de mogelijkheid om door te klikken naar een artikel dat verder ingaat op de betreffende materie. Als u dit artikel gelezen heeft weet u precies waar u op moet letten voordat u tot aankoop overgaat.

Een auto uitlezen begint met OBD

Als u een auto wilt uitlezen gaat dat via OBD (OnBoardDiagnostics). Er zijn twee OBD versies, het is daarom belangrijk om eerst vast te stellen of de uit te lezen auto gebruik maakt van OBD1 of OBD2 software. In onderstaande afbeelding kunt u op basis van bouwjaar en brandstof zelf de OBD versie vaststellen.

OBD1OBD2 overgang_1000px

 

Als u heeft vastgesteld welk OBD systeem uw auto heeft, kunt u de auto uitlezen met diagnoseapparatuur met de juiste OBD versie. De communicatie tussen de diagnoseapparatuur en het voertuig verloop via computertaal, ook wel communicatieprotocollen genoemd. Omdat beide OBD versies met andere communicatieprotocollen werken is het niet mogelijk om een OBD1 auto met OBD2 software uit te lezen. Met OBD2 software kunt u ook geen OBD1 auto uitlezen. Er zijn overigens wel diagnosesystemen die zowel OBD1 als OBD2 software hebben. 

>> Meer informatie over OBD


Wat wilt u uitlezen? 

Icoon-MotorCheck

Waarschijnlijk wilt u uw auto uitlezen omdat u verwacht dat er één of meerdere foutcodes in de auto aanwezig zijn. Als u het vermoeden heeft dat er een storing aanwezig is in het motormanagement van de auto, dan heeft u een ruime keus aan diagnoseapparatuur waarmee u de betreffende storing kunt uitlezen. De OBD2 software voor het uitlezen van het motormanagement is namelijk voor alle automerken hetzelfde. U kunt dus kiezen voor een universeel diagnosesysteem waarmee u bij alle auto’s met OBD2 systeem (ongeacht het automerk) alleen het motormanagement kunt uitlezen. Voor auto's met een OBD1 systeem heeft u altijd merk specifieke OBD1 software nodig. 

>> Meer informatie over het uitlezen van het motormanagement


Wilt u ook andere elektronische systemen van de auto uitlezen, zoals een Airbag of ABS module dan heeft u uitgebreidere software nodig. Bij alle producten staat een opsomming van wat u er precies mee kunt uitlezen. Alleen de producten waar “Leest diverse voertuigmodules buiten het motormanagement” of “Leest alle voertuigmodules buiten het motormanagement” bij staat, zijn hiervoor geschikt.

Uw auto uitlezen is volkomen veilig

De OBD diagnoseapparatuur van Smeets Solutions is eenvoudig én veilig te gebruiken. In de communicatie tussen het voertuig en het diagnosesysteem kan worden uitgelezen op eventuele foutcodes. Foutcodes kunnen ook gewist worden. Maar u kunt geen aanpassingen doorvoeren in de software van de auto. Het is niet mogelijk per ongeluk iets permanent te wijzigen, hierdoor kunnen er nooit gevaarlijke situaties ontstaan. (Met de diagnosesystemen die in de categorie professioneel zijn ingedeeld kunnen wel aanpassingen worden gedaan aan het voertuig.)

Hoe wilt u uw auto uitlezen?

U weet nu aan welke software vereisten uw diagnosesysteem moet voldoen om uw auto uit te lezen. Afhankelijk van het automerk is het aanbod beperkt tot enkele diagnosesystemen. Waarschijnlijk heeft u hierbij de keuze tussen een OBD Scanner en een Diagnose Interface. Een OBD scanner is een aparte behuizing met toetsen en een display waarmee het OBD systeem wordt bediend. Een Diagnose Interfcae is een elektronisch apparaat welke tussen een PC en het voertuig wordt aangesloten. De Diagnose Interface wordt gebruikt als vertaler tussen het voertuig en de PC. Bij het gebruik van een Diagnose interface moet eerst de juiste software geïnstalleerd worden op een PC voordat u de auto kunt uitlezen.

De prestaties van beide types diagnoseapparatuur zijn hetzelfde. Een OBD scanner is het eenvoudigste in gebruik, u kunt na het aansluiten de auto direct uitlezen. Een Diagnose Interface kan handig zijn om informatie gemakkelijk op te slaan op een PC of te delen via internet. Maak hieronder uw keuze uit één van deze twee opties of scroll nog iets verder naar beneden als u liever alle diagnoseapparatuur per automerk wilt bekijken.

 

 

Reageer op dit artikel


Er zijn voor dit artikel nog geen reacties geplaatst.