Basiskennis auto uitlezen

Zelf uw auto uitlezen is helemaal niet moeilijk. In dit artikel worden alle zaken die van belang zijn om het juiste diagnosesysteem te vinden kort besproken. Per onderwerp heeft u de mogelijkheid om door te klikken naar een artikel dat verder ingaat op de betreffende materie. Als u dit artikel gelezen heeft weet u precies waarop u moet letten bij de aanschaf van diagnoseapparatuur voor het uitlezen van uw auto.

uitlezen Auto begint met OBD

Wilt u een auto uitlezen dan gaat dat via OBD (OnBoardDiagnostics). Er zijn twee OBD versies. Het is daarom belangrijk om eerst vast te stellen of de uit te lezen auto gebruik maakt van OBD1 of OBD2. De overgang van OBD1 naar OBD2 is voor benzinevoertuigen het bouwjaar 2001, voor dieselvoertuigen is dit 2004. In onderstaande afbeelding kunt u op basis van bouwjaar en brandstof zelf de OBD versie vaststellen.

OBD1OBD2 overgang_1000px

Als u heeft vastgesteld welk OBD systeem uw auto heeft kunt u de auto uitlezen met diagnoseapparatuur met de juiste OBD versie. De communicatie tussen de diagnoseapparatuur en het voertuig verloopt via computertaal, ook wel communicatieprotocollen genoemd. Omdat beide OBD versies met andere communicatieprotocollen werken is het niet mogelijk om een OBD1 auto met OBD2 software uit te lezen. Met OBD2 software kunt u ook geen OBD1 auto uitlezen. Er zijn overigens wel diagnosesystemen die zowel OBD1 als OBD2 software hebben. 

>> Meer informatie over OBD


Wat wilt u van uw auto uitlezen? 

Icoon-MotorCheck

Waarschijnlijk wilt u uw auto uitlezen omdat u verwacht dat er één of meerdere foutcodes in de auto aanwezig zijn. Als u het vermoeden heeft dat er een storing aanwezig is in het motormanagement van de auto, dan heeft u een ruime keus aan diagnoseapparatuur waarmee u de betreffende autostoring kunt uitlezen. De OBD2 software voor het uitlezen van het motormanagement is namelijk voor alle automerken hetzelfde. U kunt dus kiezen voor een universeel diagnosesysteem waarmee u bij alle auto’s met OBD2 (ongeacht het automerk) het motormanagement kunt uitlezen. Voor auto's met een OBD1 systeem heeft u altijd merkspecifieke OBD1 software nodig. 

>> Meer informatie over het uitlezen van het motormanagement


Wilt u ook andere elektronische systemen van de auto uitlezen, zoals een Airbag of ABS module dan heeft u uitgebreidere software nodig. Bij alle producten in onze shop staat een opsomming van wat u precies kunt uitlezen. Alleen de producten waarbij “Diagnose overige elektronische systemen” staat zijn hiervoor geschikt.

Hoe wilt u uw auto uitlezen?

U weet nu aan welke vereisten uw diagnosesysteem moet voldoen om uw auto uit te lezen. Afhankelijk van het automerk is het aanbod beperkt tot enkele diagnosesystemen. Waarschijnlijk heeft u hierbij de keuze tussen een OBD Scanner en een Diagnose Interface. De prestaties van beide types diagnoseapparatuur zijn hetzelfde.

Maak hieronder een keuze uit één van deze twee opties of scroll nog iets verder naar beneden als u liever alle diagnoseapparatuur per automerk wilt bekijken.

 

Auto uitlezen met een OBD Scanner

Een OBD scanner is een aparte behuizing met toetsen en een display waarmee het OBD systeem wordt bediend. Een OBD scanner is het eenvoudigste in gebruik, u kunt na het aansluiten direct de auto uitlezen. Heeft u geen of weinig ervaring met auto's uitlezen dan adviseren wij u om een OBD Scanner te kiezen!

Icoon-OBD-scanners

Bekijk OBD Scanners

Auto uitlezen met een Diagnose Interface

Een Diagnose Interfcae is een elektronisch apparaat dat tussen een PC en het voertuig wordt aangesloten. De Diagnose Interface wordt gebruikt als vertaler tussen het voertuig en de PC. Wilt u een auto uitlezen met een Diagnose Interface dan moet eerst de software geïnstalleerd worden op een PC. Een Diagnose Interface kan handig zijn om informatie gemakkelijk op te slaan op een PC of te delen via internet.

Icoon-diagnose-interface

Bekijk Diagnose Interfaces

Uw auto uitlezen is volkomen veilig

Met de OBD diagnoseapparatuur van Smeets Solutions kunt u eenvoudig én veilig uw auto uitlezen. In de communicatie tussen de auto en het diagnosesysteem kan er namelijk alleen worden uitgelezen maar u kunt geen aanpassingen doorvoeren in de software van de auto (foutcodes kunnen wel gewist worden). Het is daarom niet mogelijk om tijdens het uitlezen van de auto per ongeluk iets permanent te wijzigen, er kunnen nooit gevaarlijke situaties ontstaan. Met de diagnosesystemen die in de categorie professioneel zijn ingedeeld kunnen wel aanpassingen worden gedaan aan het voertuig.

Een aantal voorbeelden

Met bovenstaande informatie bent u in staat om zelf het juiste diagnosesysteem te vinden voor het uitlezen van een auto. Ter verduidelijking volgen er nog een aantal voorbeelden.

 

VOORBEELD 1

Bij een Peugeot van bouwjaar 2008 (brandstof Diesel) brandt het motormanagementlampje. Welk diagnosesysteem kan er gebruikt worden voor het uitlezen van de auto?

  1. Dieselvoertuigen maken vanaf 2004 gebruik van OBD2. We moeten dan ook zoeken naar een OBD2 diagnosesysteem.
  2. De storing bevindt zich in het motormanagement van de auto. Voor het uitlezen van het motormanagement bij OBD2 auto's kan gebruik gemaakt worden van de standaard universele OBD2 software. Er is geen extra software nodig voor het uitlezen van andere elektronische systemen binnen de auto.

Op de pagina OBD Scanners > Peugeot vinden we de goedkoopste oplossing voor het uitlezen van deze auto, de Autel AutoLink AL301. Iets duurder is de iCarsoft i800, met deze scanner zijn er een aantal extra mogelijkheden die voor deze situatie niet persé nodig zijn maar in de toekomst wel interessant kunnen zijn. Bovendien is het gebruikersgemak van de iCarsoft scanner groter omdat deze foutcodes met een omschrijving toont. Bij de AutoLink AL301 krijgt u alleen een code te zien waarvan u de omschrijving zelf moet opzoeken. Wilt u nog een stapje verder gaan dan kunt er voor kiezen om een scanner aan te schaffen waarmee ook elektronische systemen van de auto uitgelezen kunnen worden. De iCarsoft CP V1.0  heeft deze mogelijkheid. Deze scanner is wel weer duurder waardoor de investering waarschijnlijk niet na 1 keer uitlezen wordt terugverdient.

VOORBEELD 2

Bij een BMW van bouwjaar 2003 (brandstof Benzine) branden er 2 lampjes op het dashboard, het motormanagementlampje en het ABS lampje. Welk diagnosesysteem kan er gebruikt worden voor het uitlezen van de auto?

Benzinevoertuigen maken vanaf 2001 gebruik van OBD2. We moeten dan ook zoeken naar een OBD2 diagnosesysteem.

  1. De auto heeft minimaal 2 storingen, zowel in het motormanagement als in het ABS-systeem van de auto. Voor het uitlezen van het motormanagement bij OBD2 auto's kan gebruik gemaakt worden van de standaard universele OBD2 software.
  2. Het ABS-systeem kan hiermee niet worden uitgelezen en daarom is er extra software nodig voor het uitlezen van elektronische systemen binnen de auto, in dit geval het ABS-systeem.

Op de pagina OBD Scanners > BMW vinden we de goedkoopste oplossing voor het uitlezen van deze auto, de iCarsoft BMM V1.0. Deze scanner voldoet aan alle vereisten en kan bovendien ook nog een aantal andere elektronische systemen uitlezen bij BMW. De iCarsoft BMM V1.0 zou dus een prima keuze zijn om deze auto uit te lezen. Op de pagina Diagnose Interface > BMW vinden we nog een aantal alternatieven. MaxiECU voor BMW is ongeveer even duur als de iCarsoft scanner en is ook qua mogelijkheden vergelijkbaar. Wilt u vooral zo snel mogelijk de foutcodes van de auto uitlezen dan adviseren wij de iCarsoft scanner. Besteedt u hobbymatig of professioneel meer tijd aan auto's dan is MaxiECU voor u wellicht interessanter. Het kost wat tijd om de systemen te installeren en er wegwijs mee te worden maar het is wel de moeite waard!

VOORBEELD 3

Bij een oudere Volkswagen van bouwjaar 1999 (brandstof Benzine) brandt het motormanagementlampje. Welk diagnosesysteem kan er gebruikt worden voor het uitlezen van de auto?

  1. Benzinevoertuigen maken vanaf 2001 gebruik van OBD2. Deze auto is ouder en we moeten dan ook zoeken naar een OBD1 diagnosesysteem.
  2. Er bestaat geen universele OBD1 software omdat automerken in het OBD1 tijdperk gebruik maakten van zelf ontwikkelde software. We moeten daarom zoeken naar een diagnosesysteem met OBD1 software speciaal voor Volkswagen.

Op de pagina OBD Scanners > Volkswagen vinden we een scanner speciaal voor het uitlezen van oudere Volkswagens, de scanner V01. De V01 kan Volkswagens met een bouwjaar tot 2005 uitlezen en zou dus voldoen. De kans is echter groot dat u dit diagnosesysteem niet meer kunt gebruiken als u een nieuwere auto aanschaft. De iCarsoft VAWS V1.0 kan de Volkswagen van 1999 ook uitlezen en is bovendien geschikt voor nieuwere Volkswagen modellen. Afhankelijk van de verwachting hoe vaak het systeem nu en in de toekomst gebruikt gaat worden zijn dit de beste keuzes voor het uitlezen van de auto.

 

 

pijl-terug

 Klik hier om terug te keren naar het kenniscentrum.

Reageer op dit artikel


Reacties

  • Michel
  • 27-09-2018
ik heb een citroen C5. welk uitleesapparaat kunt u aan bevelen. MVG Antwoord Smeets Solutions: https://diagnoseapparatuur.nl/icarsoft/icarsoft-cp-ii
  • De Backer johanj
  • 26-07-2018
Rij met Laguna 3 127 kw dci gechipt en lege roetfilter al 3 jaar onlangs lampje luchtvervuiling branden en nadien inspuiting
Controleren Auto begon na een tijdje inhouden als kracht moest geven en nadien zelfs noodloop rood even wachten en rood lampje ging uit voorzichtig gas geven want teveel gaat hij ln noodloop .heb al opgezocht en mapcensor vervangen de turbodruk sensor en de uitlaatgasdruk sensor met slangetje
Al laten uitlezen Renault hij geeft foutcode P002 en P047A. Moet wel zeggen toen de turbodruksensor stak ging ik rijde autostrade op en auto reed als voorheen goed na 30 km weer de foutcodes is zoeken kan iemand sugestie geven
(Mijn auto getuned door tunex is 300 km van huis maar denk als auto met chip 3 jaar zonder problemen niet de fout is van tunen)
  • Why van den Berg
  • 30-06-2018
Is we e'en mogelijk MO de code in her borderlands Te vekreigen b. V. D
  • ben romarck
  • 04-06-2018
Ik heb een storing uitgelezen met het nr.1334 knock sensor.wat is dat in het Nederlands? Antwoord Smeets Solutions: Beste Ben,

Het gaat hier om een sensor in de verbrandingskamer van de motor.
De sensor regelt het ontstekingstijdstip in de motor.
Bij problemen met deze sensor is er waarschijnlijk een beperkt motortoerental.
Het vervangen van deze sensor is prima te doen voor doe-het-zelvers.
Houd mij op de hoogte van nieuws en aanbiedingen