Motormanagement lampje

Motormanagement lampje

Als het motormanagement lampje aangaat is er een storing gedetecteerd in het motormanagementsysteem van uw auto. Een duidelijk signaal dat er iets niet in orde is met uw auto en dat er actie vereist is. U kunt met de auto naar de dealer gaan om daar het motormanagement uit te lezen maar u kunt het motormanagement ook heel eenvoudig zelf uitlezen!

Motormanagement lampje resetten

Bent u op zoek naar een snelle én goedkope oplossing om het motormanagement lampje te resetten? Gebruik dan de iCarsoft i800 om de foutcode(s) van uw auto uit te lezen en het waarschuwingslampje van het dashboard uit te zetten. Deze iCarsoft scanners zijn heel eenvoudig te gebruiken door particulieren en doe-het-zelvers. Het toestel is te gebruiken bij alle benzineauto’s met een bouwjaar vanaf 2001 en alle dieselauto’s met een bouwjaar vanaf 2004.

Prijs: € 69,- (inclusief BTW en verzendkosten)

De iCarsoft i800 is leverbaar in 3 kleuren, klik hier om te besttellen.

_DSC3112-Edit-Beslist

 

ECU-afbeelding

Wat doet het motormanagement van uw auto?

Het motormanagement is onderdeel van de ECU (Electronic Control Unit) van een auto en regelt én controleert de verbranding in de motor. Het motormanagementsysteem bepaalt o.a. de juiste hoeveelheid brandstof die ingespoten moet worden om de motor zo efficiënt mogelijk te laten werken. Om dit te kunnen bepalen ontvangt de ECU informatie van verschillende sensoren in de auto. De lambdasonde is één van deze sensoren en geeft o.a. informatie over het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen. Wanneer het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen te hoog of te laag is werkt de motor niet efficiënt en gaat het motormanagement actie ondernemen. Door actuatoren aan te sturen regelt het motormanagement de juiste lucht-brandstofverhouding om de motor zo efficiënt mogelijk te laten werken.

 

Motormanagement lampje brandt

Wanneer het motormanagement lampje op het dashboard aangaat heeft het motormanagement een storing gedetecteerd. In veel gevallen zal een sensor een signaal hebben doorgegeven dat buiten de toegestane waarden ligt. Maar er kan ook een kortsluiting zijn ontstaan in de bekabeling waardoor een foutcode is gegenereerd. Er is maar één manier om erachter te komen, het motormanagement uitlezen via OBD. Alle foutcodes worden opgeslagen in de ECU van de auto. Met diagnoseapparatuur kunt u deze foutcodes uitlezen. Tegenwoordig tonen bijna alle diagnoseproducten een foutcode met omschrijving. Zodra de storing is verholpen kunt u de foutcode met de diagnoseapparatuur verwijderen uit het motormanagement. Blijkt het probleem toch niet verholpen te zijn dan zal de foutcode vrij snel terugkomen en gaat het motormanagement lampje weer branden.

Motormanagement lampje opgelicht in dashboard

 

Diagnoseapparatuur voor uitlezen Motormanagement

De software die gebruikt wordt voor het uitlezen van het motormanagement is voor alle OBD2 auto’s hetzelfde (benzine auto’s hebben vanaf bouwjaar 2001 OBD2, diesels vanaf bouwjaar 2004). Als u eenmaal een systeem heeft aangeschaft kunt u dit dus ook in de toekomst voor andere auto’s blijven gebruiken. Er is een ruime keuze aan diagnoseapparatuur voor het uitlezen van het motormanagement. Smeets Solutions heeft van een aantal systemen de software vertaald naar het Nederlands.

Voor meer informatie over het uitlezen van het motormanagement bij oudere auto's met OBD1, klik hier.

OBD2 scanners voor uitlezen Motormanagement

De Autel AutoLink AL529, iCarsoft i800 en iCarsoft i820 zijn op dit moment de populairste OBD2 scanners voor het uitlezen van het motormanagement. De software is volledig Nederlandstalig en de scanners zijn ook voor onervaren uitlezers makkelijk te gebruiken. De AutoLink AL529 en iCarsoft i820 hebben bovendien diverse extra functies zoals het bekijken van freeze frame en live-data. (De data die door de sensoren wordt doorgestuurd naar de ECU van de auto.)

De Autel AutoLink AL301 is de goedkoopste oplossing voor het uitlezen van het motormanagement. Foutcodes worden zonder omschrijving getoond! Deze kunt u zelf opzoeken in de meegeleverde handleiding.

>> Bekijk alle universele OBD2 scanners voor het uitlezen van het motormanagement 

 

 

 

Diagnose Interface voor uitlezen Motormanagement

De OBDLink systemen worden veel gebruikt voor het uitlezen van het motormanagement met een PC, smartphone of tablet. De systemen worden wereldwijd al sinds 2008 verkocht. Er zijn 3 varianten te bestellen:

  1. De OBDLink EX (bekabeld uitlezen)
  2. De OBDLink MX Bluetooth
  3. De OBDLink MX WIFI

>> Bekijk alle universele diagnose interfaces voor het uitlezen van het motormanagement

 

 

 

Meer uitlezen dan alleen Motormanagement

Het uitlezen van een auto stopt niet bij het motormanagement. Er zijn tal van elektronische systemen die net als het motormanagement data uitwisselen met de boordcomputer van de auto. Ook deze elektronische systemen kunt u uitlezen met diagnoseapparatuur.

Het motormanagement kan bij alle automerken met exact dezelfde software worden uitgelezen. Houdt er rekening mee dat de autofabrikanten voor alle andere elektronische systemen in de auto gebruik maken van eigen software. Om bijvoorbeeld de ABS-module van een Volkswagen uit te lezen, heeft u andere software nodig dan voor het uitlezen van de ABS bij een Opel! Bij alle diagnoseapparatuur in deze webshop staat overzichtelijk vermeld welke automerken en welke systemen er mee uitgelezen kunnen worden.

 

pijl-terug

 Klik hier om terug te keren naar het kenniscentrum.

Reageer op dit artikel


Reacties

  • Rogier
  • 20-11-2017
Hoe kan ik het motormanagement lampje van een renault uitzetten? Antwoord Smeets Solutions: "De software die gebruikt wordt voor het uitlezen van het motormanagement is voor alle OBD2 auto’s hetzelfde (benzine auto’s hebben vanaf bouwjaar 2001 OBD2, diesels vanaf bouwjaar 2004)." Bekijk hier de geschikte diagnoseapparatuur: https://diagnoseapparatuur.nl/obd-scanners/universeel
Is de Renault ouder dan maakt deze gebruik van OBD1. Om het motormangement van een Renault met OBD1 uit te lezen is de iCarsoft i907 de goedkoopste oplossing: https://diagnoseapparatuur.nl/icarsoft/icarsoft-i907-dacia-renault
Houd mij op de hoogte van nieuws en aanbiedingen