Verdeeld over de auto zijn tal van sensoren aanwezig die "live data" doorgeven aan de boordcomputer (ECU). Deze data worden door de boordcomputer geanalyseerd. Wanneer waardes afwijken van "normaal" zal de boordcomputer actuatoren aansturen om de waardes weer binnen het juiste bereik te krijgen. Als dit niet tot het gewenste resultaat leidt, wordt er een foutcode aangemaakt om de bestuurder alert te maken op de storing.
Bij veel diagnosesystemen ziet u bij de opsomming met mogelijkheden "het bekijken van Live Data" staan. Met deze functie kunt u de actuele waarden van sensoren in de auto bekijken. Aan de hand van onderstaand voorbeeld krijgt u een idee wat u er precies mee kunt.
Voorbeeld:
Zuurstof sensoren spelen een belangrijke rol in de motorprestaties en het onder controle houden van de uitstoot. Hun doel is om de hoeveelheid zuurstof te meten in de uitlaatgassen. Aan de hand van deze data bepaalt de boordcomputer of de verhouding zuurstof/brandstof optimaal is bij de verbranding. Wanneer zo'n sensor niet meer goed werkt kan de boordcomputer de actuatoren die de verhouding zuurstof/brandstof regelen niet meer aansturen. Dit resulteert in een hoger brandstofgebruik, meer schadelijke stoffen in de uitlaatgassen en uiteindelijk het risico op een defecte katalysator. De auto zal een foutcode genereren, deze kunt u via OBD uitlezen.
Door het gedrag van de sensoren te analyseren kunt u in de meeste gevallen vaststellen of de foutcode ontstaan is door een defecte sensor. Een goed werkende zirkonium zuurstofsensor bijvorrbeeld, deze moet bij stationair draaien een oscillerende golfvorm produceren. De spanningsovergangen liggen tussen een minimum van 0.1V tot een maximum van 0.9V binnen 100 milliseconden.
Het vervangen van een sensor is een stuk goedkoper dan het vervangen van de katalysator. Het analyseren van Live Data is dus een perfecte manier om te besparen op uw onderhoudskosten!
In bovenstaand voorbeeld wordt slechts 1 manier uiteen gezet om de data te gebruiken. Er zijn natuurlijk meer verschillende systemen en toepassingen voor het werken met Live Data.
Deze afbeelding toont een voorbeeld hoe Live Data weergegeven kan worden.
Freeze Frame Data
Bij Freeze Frama Data hebben we het over dezelfde gegevens als in de Live Data gegevenslijst. Freeze Frame Data is een kopie van de Live Data gegevenslijst tijdens het ontstaan van een foutcode. Deze gegevens worden samen met de bijbehorende foutcode opgeslagen in de boordcomputer. U kunt hiermee de data analyseren van het moment dat de storing ontstond. Dit kan b.v. ook nuttig zijn om te zien hoe hard je moet rijden, wat de motortemperatuur en de gemiddelde motorbelasting moet zijn om deze storing tijdens het stellen van diagnose opnieuw op te wekken tijdens een proefrit. Indien u de foutcode wist, wist u ook de Freeze Frame Data, deze zijn aan elkaar gekoppeld.
Wanneer een auto een foutcode heeft aangemaakt hoeft u lang niet altijd de data van de sensoren te analyseren om de storing te verhelpen. In de meeste gevallen zal aan de hand van de foutcode al duidelijk zijn in welk systeem het probleem zich voordoet en hoe dit verholpen moet worden. Verwacht u de Live en Freeze Frame data wél veel te gaan analyseren dan kunt u het beste gebruik maken van een Diagnose Interface. Omdat een Diagnose Interface via de pc werkt kunt u de data op het grote scherm overzichtelijk weergeven. Hierbij heeft u met o.a. de onderstaande OBDLink systemen de mogelijkheid om verschillende data in één grafiek te tonen. Het gebruikersgemak is groter dan wanneer u Live Data bekijkt op het kleinere scherm van een Handscanner. En als laatste is er de ScangaugeII, deze kunt u inbouwen in een auto en daarmee de data van diverse sensoren continu monitoren.
Klik hier om terug te keren naar het kenniscentrum.